Hard door rood

13 oktober 2018

De provinciale weg N260 (Burgemeester Letschertweg) tussen de rijksweg N282/ Bredaseweg en het Wilhelminakanaal grenst nauw aan stadsdeel Reeshof ter hoogte van de wijk Koolhoven (met een aansluiting middels de Koolhovenlaan), de wijk Dalem-Zuid (met een aansluiting middels de Dalemdreef) en de wijk Dalem-Noord (met een aansluiting middels de Middeldijkdreef). 

OORZAAK

Aangezien het verkeer vanuit de Reeshof de N260 op en af rijdt via de 3 omschreven kruisingen met verkeerslichten, zijn wij bang dat hier een ernstig ongeluk in het verschiet ligt.

Op de eerste plaats wordt er enorm veel gebruik gemaakt van deze aansluitingen door het hele achterliggende stadsdeel Reeshof (45.000 inwoners), maar op de tweede plaats wordt er ook veel te hard gereden op de N260, tot zelfs zwaarbeladen vrachtwagens toe!

Aan het eerste feit valt weinig te veranderen, dit zijn ontsluitingen die de bewoners van de Reeshof 10 jaar geleden al wensten. Het tweede feit valt zeker wel aan te pakken en wel door de hardrijders (> 80 km/uur) en doorrijders (door rood licht) aan te pakken. Deze beiden zijn veroorzaker van vele ‘’bijna-ongelukken’’ en zelfs werkelijke ongelukken.  

OPLOSSING

De wijkraad zal de wijkraad niet zijn als zij niet mee zou denken in oplossingen: Twee jaar geleden zijn op de N260 (Burgemeester Letschertweg) twee "tijdelijke" flitspalen geplaatst ter hoogte van Gilze nabij de op- en afrit (nummer 12) van de A58 richting Bredaseweg/ Reeshof. Deze is ons inziens overbodig vanwege gewenning, langzaam rijdend verkeer vanwege de op- en afritten en een bocht in de weg.  

Deze twee flitspalen zouden verplaatst moeten worden naar één van de 3 bovenstaande gevaarlijke situaties om de volgende redenen:

  • Drie gevaarlijke aansluitingen op een woonstadsdeel waar véél verkeer uit een langzaam rijdende wijk (30 km/uur) een rijksweg (80 km/uur) op rijden;
  • Rechte N260 wat uitnodigt om harder te rijden dan de toegestane snelheid. Zelfs het vele en toenemende vrachtverkeer rijdt met regelmaat door het rode verkeerslicht;
  • Korte en gevaarlijke nieuwe oprit voor het (nog te bouwen) tankstation in Dalem-Noord, waar auto’s vanuit stilstand de N260 oprijden. Dit gaat zéker een levensgevaarlijke situatie worden! 

Wijkraad heeft bij de provincie en de gemeente aan de bel getrokken. Er dienen maatregelen getroffen te worden om ongelukken te voorkomen.

Niet vandaag, niet morgen... maar gisteren! 

Agenda

Er zijn geen evenementen in de nabije toekomst gevonden.